Mijn eerste ervaring als BI Consultant bij CloseSure Noord

De Business Intelligence wereld is niet nieuw voor mij, maar de functie van BI consultant wel. ‘Wat wordt er van mij verwacht als BI Consultant?’, is wat mij het meest bezighield. ‘Hoe gedraagt een BI Consultant zich?’, is waar ik nog geen beeld bij had. Wat ik vooral geleerd heb het afgelopen jaar is dat je aan die twee aspecten volledig je eigen draai kan geven. Dus dan is niet meer de vraag ‘Hoe gedraagt een BI Consultant zich?’ maar ‘Hoe wil ik zijn als BI Consultant?’.  
 
Om even een beeld te scheppen van mijn werkplek. Een jaar geleden ben ik begonnen aan een opdracht als ETL ontwikkelaar. Het Scrum team bestond uit twee ETL ontwikkelaars, één BI architect en vier rapportage bouwers. Waarbij twee van de vier rapportage bouwers recent waren toegevoegd aan het bestaande team. Daarnaast was er een Product Owner die zich de helft van de tijd ook bezighield met het ondersteunen van de rapportage bouwers. Behalve de nieuwe teamsamenstelling was ook Scrum vrij nieuw voor het team. Veel veranderingen die mij de mogelijkheid gaven om, samen met het team, te groeien. 
 
Wanneer je start bij een nieuwe opdracht krijg je altijd te maken met veel handelingen zoals accounts aanvragen, software installeren en rechten aanvragen. Vaak bestaan er veel onduidelijkheden over wat je allemaal nodig hebt en wie jou daarbij kan helpen. Om direct van start te kunnen gaan is het handig om een onboardingsdocument beschikbaar te hebben voor nieuwe medewerkers. Een mooie gelegenheid voor mij om dit nu op te pakken en ervoor te zorgen dat in de toekomst het onboardingsproces soepel verloopt. Het documenteren van dit proces zie ik als mijn taak als BI Consultant. Immers, ik zit er tijdelijk en ik wil voorkomen dat mijn opvolger tegen hetzelfde aan gaat lopen. Voor je gevoel lijkt het alsof je nog niet veel met BI aan het doen bent, maar hier komen de eerste consultancy werkzaamheden al wel om de hoek kijken, want je wil de opdrachtgever ontzorgen.  
 
Wat wel met BI te maken heeft, is je werk als ETL ontwikkelaar. In een bestaand Datawarehouse omgeving is het belangrijk dat je het ETL proces ontwikkelt volgens een bepaalde architectuur. Een standaard die je zoveel mogelijk wil toepassen op alles dat je nieuw ontwikkelt. Je hoeft niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden, een copy/paste van het bestaande kan prima werkenWat is er dan prettiger dan dat je daar al een template voor hebt, zodat je maar de minimale aanpassingen hoeft te doen. We zijn immers IT’ers en streven ernaar om zo eenvoudig en compleet mogelijk een proces te automatiseren. 
 
Ondanks dat ik blij ben dat wij templates hebben ontwikkeld voor het maken van nieuwe workflows en dataflows, wilde ik dit graag nog een stapje verder brengen. Daarom heb ik een template job ontwikkeld die gebruik maakt van een voorbeeld tabel met 10 records en daarmee binnen 1 minuut klaar is. Deze job is voor meerdere doeleinden te gebruiken, namelijk ontwikkeling van nieuwe standaarden, het geven van live demo’s over hoe ons Datawarehouse in elkaar steekt en het opleiden van nieuwe medewerkers. Op de eerste plaats vind ik het persoonlijk erg leuk om andere op te leiden en training te geven. Het overdragen van kennis is naar mijn idee een heel belangrijk deel van het werk als BI Consultant. Wij hebben, doordat we in verschillende keukens kunnen kijken, veel ervaring en kennis van BI en een opdrachtgever schakelt ons in voor deze ervaring en kennis. Ik vind het dan ook de taak van de BI Consultant om een deel van je kennis en ervaring bij de opdrachtgever achter te laten door middel van kennisoverdracht.  
 
Dit alles samen is eigenlijk het antwoord op mijn vraag: ‘Hoe wil ik zijn als BI Consultant?’ Want wat ik het afgelopen jaar gedaan heb, is precies wat ik wil bereiken bij een opdrachtgever en hoe ik wil zijn als BI Consultant. Ik vind het belangrijk om processen te documenteren en haal veel voldoening uit het overdragen van kennis. Dit is mijn beeld van een BI Consultant, maar zoals ik al eerder zei, geef er vooral je eigen draai aan en vorm zelf een beeld van hoe jij wil zijn als BI Consultant!

Annemieke Sprangers

Annemieke Sprangers
Business Intelligence Consultant
annemieke.sprangers@closesure.nl

SOCIAL MEDIA

NEEM CONTACT MET ONS OP

  CloseSure Noord BV
  de Vos van Steenwijklaan 75
  7902 NP Hoogeveen
  +31 (0)88 383 01 20

  CloseSure Utrecht BV
  Landjuweel 5A-5B
  3905 PE  Veenendaal
  +31 (0)88 383 01 10

  CloseSure West BV
  Europalaan 16
  2408 BG  Alphen a/d Rijn 
  +31 (0)88 383 01 50

  CloseSure Oost BV
  Hazenweg 84
  7556 BM  Hengelo
  +31 (0)88 383 01 00

  CloseSure Zuid BV
  De Run 4312
  5503 LN  Veldhoven
  +31 (0)88 383 01 40

  CloseSure Services BV
  Hazenweg 84
  7556 BM Hengelo
  +31 (0)88 383 01 60

  (c) Copyright 2017-2022 CloseSure Nederland B.V.

  SHARE THIS!