Het is tijd voor Test Data Automation. Het alternatief voor Test Data Management.

De argumenten om verder te gaan dan een “traditionele” benadering van het beheer van testgegevens.

Het volledig werken van een CI/CD-pipeline waarbij er iedere dag op verschillende momenten nieuwe software naar productie wordt gezet, wie wil dat niet? Maar hoe gaan we dan om met onze traditionele werkwijze rondom testdata? En blijven we wel voldoen aan de AVG-wetgeving? Hier is een antwoord op: het is tijd voor de nieuwe generatie Test Data Management (TDM), namelijk Test Data Automation (TDA).

Het volledig testen met de snelheid van de huidige releasecycli vereist toegang tot “goede” testdata. Dat betekent dat gegevenscombinaties waarmee elk positief en negatief testscenario kan worden uitgevoerd beschikbaar moeten zijn, waar en wanneer de Agile teams het nodig hebben. De testdata moet ook worden voorbereid met de snelheid waarmee de geautomatiseerde tests de data nodig hebben en vervolgens ‘verbranden’. Voor ieder uniek testgeval moet de juiste data beschikbaar zijn.

De huidige “best practice” van TDM dwingt teams echter vaak om de ongewenste keuze te maken tussen de strenge regels op het gebied van gegevensbescherming (AVG) en het snel kunnen uitvoeren van tests met voldoende testdekking. De meest gebruikte manier om hier mee om te gaan is het maskeren van productiedata. Het maskeren van deze data zal ervoor zorgen dat er productiedata opgeleverd wordt zonder persoonlijk identificeerbare informatie (PII), maar verbetert niet de dekking van de productiekopieën van variëteiten.

Het maskeren van complexe en betrouwbare gegevens kan bovendien vertragingen veroorzaken, aangezien de teams vaak afhankelijk zijn van testdataspecialisten, DBA-ers of functioneel beheerders met gecentraliseerde controle over de gegevens. Als de productiesubset eenmaal gemaskeerd en gekopieerd is naar OTAP-omgevingen, strijden meerdere teams vaak ook om het beperkte aantal kopieën. Verdere vertragingen ontstaan door gegevensconflicten tijdens de testuitvoering; teams hebben vaak dezelfde data nodig om de testgevallen uit te voeren.

Met andere woorden, deze “logistieke” benaderingen van TDM richt zich op het zo snel mogelijk verplaatsen van gemaskerde kopieën van productie naar OTAP-omgevingen, maar dit ondermijnt zowel de testflexibiliteit als de -kwaliteit.  Testen met de snelheid van Agile en DevOps vereist in plaats daarvan een nieuw TDM-paradigma, dat verder gaat dan de logistiek van “subset, masker en kloon” provisioning.

Test Data Automation: het nieuwe paradigma in testgegevens

“Test Data Automation” is een benadering van testgegevens die de focus verschuift van het verplaatsen van bestaande gegevens naar het leveren van de juiste gegevenscombinaties bij het maken en uitvoeren van tests. Het is daarom testgedreven en geautomatiseerd, waarbij de voorbereiding van testgegevens als een standaardstap wordt ingebed in de geautomatiseerde testuitvoering.

Test Data Automation is self-service en on demand, waardoor teamleden in staat worden gesteld om testdataprocessen te hergebruiken om de gegevens die ze nodig hebben voor te bereiden. Dit elimineert de silo’s tussen testgegevens, het maken van tests en het uitvoeren van tests, waardoor er geen afhankelijkheid meer is van testdataspecialisten en ervoor wordt gezorgd dat er voor elke uit te voeren test unieke testdata beschikbaar is.

CloseSure is medeorganisator van de Meetup on Test Data Automation op 28 november in Hotel Mitland, Ariënslaan 1, 3573 PT te Utrecht. In aanloop naar de Meetup publiceren we elke week een blog over “Test Data Automation”. De komende weken zullen onder andere de volgende onderwerpen de revue passeren:

 • Compliancy: “AVG en testen: ben je een scepticus of een gokker?”
 • Volledigheid testen: de noodzaak om synthetische testdata te genereren die niet aanwezig is in de bestaande kopieën van productie.
 • Een wendbaar testproces: hoe een on-demand en geautomatiseerde aanpak van testgegevens, parallelle toegang biedt tot de gegevens die tests nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben.

Wij hopen dat u uitkijkt naar onze komende blogs en graag tot ziens op 28 november tijdens de Meetup georganiseerd door CloseSure en Curiosity Software Ireland. Meld je nu aan!

SOCIAL MEDIA

NEEM CONTACT MET ONS OP

  CloseSure Noord BV
  de Vos van Steenwijklaan 75
  7902 NP Hoogeveen
  +31 (0)88 383 01 20

  CloseSure Utrecht BV
  Landjuweel 5A-5B
  3905 PE  Veenendaal
  +31 (0)88 383 01 10

  CloseSure West BV
  Europalaan 16
  2408 BG  Alphen a/d Rijn 
  +31 (0)88 383 01 50

  CloseSure Oost BV
  Hazenweg 84
  7556 BM  Hengelo
  +31 (0)88 383 01 00

  CloseSure Zuid BV
  De Run 4312
  5503 LN  Veldhoven
  +31 (0)88 383 01 40

  CloseSure Services BV
  Hazenweg 84
  7556 BM Hengelo
  +31 (0)88 383 01 60

  (c) Copyright 2017-2022 CloseSure Nederland B.V.

  SHARE THIS!