Hier komt de hybride tester!

Van huidige testers wordt veel gevraagd. Naast de oude competenties behorende bij Test Coördinator of Test Manager moet je ook nieuwe T-shaped kennis en kunde in je rugzak hebben. Eigenlijk vragen ze binnen projecten, bij klanten of in de markt om een hybride tester. Testers waren al alleskunners en worden nu hybride alleskunners. Een prachtige uitdaging! Kijk naar een willekeurige vacature en je ziet al snel…

 •        Het opstellen van testplannen
 •        Samenstellen en uitvoeren testgevallen
 •        Scripten van automatische (regressie)tests
 •        Rapporteren van testresultaten
 •        Ondersteunen bij opzetten van unit-testen
 •        Afstemming met interne- en externe partners

De hybride tester is dan ook analist, coördinator, programmeur en beheerder in één. Conform de DevOps / Agile gedachte moet deze zelfde tester ook actief kunnen participeren in de werkzaamheden van de rest van het team, het zogenaamde T-shaped model. Eigenlijk kun je zeggen dat de hybride tester een nieuwe versie is geworden van de oude traditionele rollen. Dit vraagt om een Agile benadering van je carrièreplanning en het up-to-date houden van kennis en kunde. Binnen CloseSure is daarvoor volop aandacht. Vanuit een persoonlijk Scrumboard zijn consultants zelf de Product Owner van hun ontwikkeling.  

Nieuwe testkennis en kunde

Los van de rollen heeft de hybride tester ook te maken met een veranderde toolset. De uitgebreide testbasis is verdwenen, een sprintbacklog met work-items en regelmatig overleg met de betrokkenen is daarvoor in de plaats gekomen. De voorbereiding, specificatie, uitvoering en afronding van het TMap NEXT model moeten ingepast worden in de korte sprint. Want aan het einde van de sprint moet men immers een werkend en dus getest ‘product’ opleveren en daarna klaar zijn voor de volgende ronde. Iedere sprint weer moet de applicatie als geheel getest te worden, waarbij de focus ligt op de nieuw ontwikkelde onderdelen, maar ook van de eerder opgeleverde onderdelen moet bewezen worden dat dit nog werkt. Zeker in omgevingen waar het draait om continuous integration of continuous delivery is dit een must. Dit is waar de diverse automatische testtools hun meerwaarde bewijzen, en tegelijk ook brede kennis van de tester gevraagd wordt.

De opmars van de diverse testtools maakt het mogelijk om grote delen van het testwerk te automatiseren. Opdrachtgevers vragen dan ook vaak om een behoorlijke reeks specifieke toolkennis. Door het enorme aanbod is het alleen onmogelijk voor de testspecialist om alles te kennen. De wereld van de testautomatisering verandert immers in een razendsnel tempo. De grootste uitdaging van de hybride tester is in onze ogen dan ook vooral om bij te blijven met deze nieuwe ontwikkelingen. Ervaring is waardevol, maar leergierigheid en flexibiliteit zijn tegenwoordig minstens zo belangrijk. Met tien jaar ervaring is iemand immers misschien wel een uitstekende tester, maar het zegt niets over hoe snel deze persoon zich aanpast aan een nieuwe ontwikkeling of tool. Dat laatste maakt nu weer net het verschil in de ontwikkelorganisaties van vandaag en morgen. 

Testconsultants (en overige IT-specialisten) zijn van nature vaak al leergierig, maar als organisatie is het verstandig ze extra te stimuleren om zich breed verder te ontwikkelen. Hierbij hoeft de focus niet te liggen op het ‘alles’ weten, maar op het geven van voldoende bagage om snel te kunnen schakelen en in te kunnen leren als er iets nieuws op het pad komt. Het kan dan gaan om toolkennis, maar ook om een programmeertaal of soft skills die horen bij de hybride tester. 

Vooruit

Is dat dan de hybride tester? Iemand die breed inzetbaar en een stevige set bagage heeft om snel in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen? In onze overtuiging mist er dan nog een laatste onderdeel, dat zeker net zo belangrijk is: contact met de collega testers. Niet alleen binnen de klant organisatie, maar vooral ook CloseSure collega’s. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en lessons learned in ons vakgebied? Daarvoor organiseren wij binnen CloseSure diverse Leagues waarmee consultants binnen een discipline ervaringen delen en vooruitstrevende doelen stellen om elkaar beter te maken en up-to-speed te houden. De Leagues zijn verdeeld over diverse aandachtsgebieden zoals test automatisering, BI&Testen of Microsoft BI die theorie en praktijk met elkaar verbinden.                                                                                                                                                              

Maar ook buiten deze bijeenkomsten om weten de collega’s elkaar goed te vinden voor vragen of uitdagingen. Op bijna alle vlakken zijn binnen CloseSure wel thought leaders die graag hun collega’s helpen bij deze vragen of uitdagingen. Een CloseSure testconsultant is dus niet alleen een goed onderlegde testspecialist, maar heeft de kennis en ervaring van tientallen collega’s die allemaal hetzelfde doel nastreven: De hybride tester vormgeven tot een waardevolle schakel in de ontwikkelketen!

Zoek je zo’n nieuwe testspecialist of ben je er één? Neem dan contact met ons op!

Frank van der Kuur
Test Consultant

 

 

 

SOCIAL MEDIA

NEEM CONTACT MET ONS OP

  CloseSure Noord BV
  de Vos van Steenwijklaan 75
  7902 NP Hoogeveen
  +31 (0)88 383 01 20

  CloseSure Utrecht BV
  Landjuweel 5A-5B
  3905 PE  Veenendaal
  +31 (0)88 383 01 10

  CloseSure West BV
  Europalaan 16
  2408 BG  Alphen a/d Rijn 
  +31 (0)88 383 01 50

  CloseSure Oost BV
  Hazenweg 84
  7556 BM  Hengelo
  +31 (0)88 383 01 00

  CloseSure Zuid BV
  De Run 4312
  5503 LN  Veldhoven
  +31 (0)88 383 01 40

  CloseSure Services BV
  Hazenweg 84
  7556 BM Hengelo
  +31 (0)88 383 01 60

  (c) Copyright 2017-2023 CloseSure Nederland B.V.

  SHARE THIS!