Power BI: op krachtige wijze data analyseren en visualiseren

Een krachtige rapportage tool om data te verzamelen en presenteren is Power BI van Microsoft. Deze tool is laagdrempelig en biedt veel toepassingsmogelijkheden voor de gebruiker. Daarnaast is het ook nog constant in ontwikkeling. Maar Bastiaan Berends van CloseSure, Microsoft BI Specialist, onderstreept graag het feit dat ook Power BI niet de tool voor elke gebruiker hoeft te zijn.

Met Power BI kan je eigenlijk alle kanten op. Juist die veelheid aan variatie maakt het soms ook onduidelijk wat er allemaal mogelijk is. Het is belangrijk om eerst helder te krijgen wat de gebruiker precies nodig heeft: ‘De kunst is om daarom de juiste vragen te stellen, om de vraag achter de vraag boven tafel te krijgen,’ vertelt Bastiaan. ‘De hoofdvraag is altijd: wat wil de klant? Natuurlijk, Power BI ziet er grafisch zeer fraai en toegankelijk uit, maar het moet wel voldoen aan de behoefte van de klant.’

Bastiaan Berends (MCSA), pleit ervoor niet blind te staren op de looks van een tool, maar om het breder te zien door ook te kijken naar andere tools zoals Reporting Services van Microsoft, of tools als Pentaho, Qlik en Cognos.

Bastiaan: ‘Power BI is niet de enige tool op de markt, maar dit is wel een tool die veel eindgebruikers aanspreekt omdat het de looks heeft en laagdrempelig is. De achterliggende data is op basis van Excel wat veel binnen organisaties gebruikt wordt. Het is dan ook essentieel om te weten wat het uitgangspunt van de klant is. De gedachtegang moet zijn: is deze tool daadwerkelijk de beste aanvulling om je data visueel te maken? De onderliggende data blijft immers het belangrijkst.’

Dashboard

‘Met Power BI heb je een krachtige business analyse tool in huis welke Self-service BI erg laagdrempelig maakt. De kracht van de tool zit enerzijds in het visuele: de data kan op werkelijk alle mogelijke manieren worden getoond; anderzijds is de tool ook heel gebruiksvriendelijk’ aldus Bastiaan. ‘Het brengt BI echt naar de gebruiker toe’.

Door vragen te stellen aan het dashboard krijgt de gebruiker de achterliggende data op allerlei verschillende manieren visueel voorgeschoteld. Technische kennis van de tool is geen must. Grafieken, tabellen, landkaartjes en andere verschillende visualisaties: verzin het en het kan. Omdat de onderliggende data vastligt, kan de eindgebruiker met weinig inspanning de data analyseren en rapporteren. Bastiaan: ‘Ook de interactie met de rapportages en dashboards is geweldig. Op basis van de onderliggende data en naamgeving kan men vragen stellen aan het dashboard. De vraagsteller krijgt dan een visueel of tekstueel antwoord terug. Mocht de vraag vaker gesteld worden, kan deze ook aan het dashboard worden toegevoegd.’

Daarnaast kan de gebruiker zijn eigen persoonlijke dashboard inrichten door informatie probleemloos te ontsluiten vanuit welke bron dan ook. Gezien Power BI cloud-based is kan de gebruiker, met de BI-app op de mobiel, die informatie dan vervolgens weer op een hele gebruiksvriendelijke manier selecteren en delen met collega’s.

Samenwerking en ontwikkeling

CloseSure ondersteunt haar klanten graag met het hele proces dat hieraan voorafgaat: van het ontsluiten tot het maken van de rapportage. Ook begeleiden, opleiden en uitleg geven over deze tool of andere tools behoort tot de mogelijkheden. ‘De klant heeft tenslotte de proceskennis, wij de toolkennis en samen werken wij naar een mooi en succesvol product. Bij CloseSure kiezen we ervoor samen met de klant te groeien.’ aldus Bastiaan.

In de eerste helft van 2016 komt een nieuwe versie van de Microsoft BI-suite uit. Er komen nieuwe analysemogelijkheden, de tool wordt nog gebruiksvriendelijker en de integratie beter. De gedachtegang achter de tool blijft echter hetzelfde: de gebruiker meenemen door data op een visueel aantrekkelijke manier aan te bieden, zodat eigen informatie samengesteld kan worden uit centraal verzamelde data. Want welke tool je ook gebruikt, in de toekomst zullen data en data-analyse steeds belangrijker worden.

Bastiaan: ‘Momenteel ben ik me aan het verdiepen in de nieuwe mogelijkheden van Microsoft. De integratie tussen Power BI en Reporting Services is veelbelovend. Ik zal mijn bevindingen delen in een nieuwe blog!’

 Bastiaan Berends:
Business Intelligence Consultant

 

SOCIAL MEDIA

NEEM CONTACT MET ONS OP

  CloseSure Noord BV
  de Vos van Steenwijklaan 75
  7902 NP Hoogeveen
  +31 (0)88 383 01 20

  CloseSure Utrecht BV
  Landjuweel 5A-5B
  3905 PE  Veenendaal
  +31 (0)88 383 01 10

  CloseSure West BV
  Europalaan 16
  2408 BG  Alphen a/d Rijn 
  +31 (0)88 383 01 50

  CloseSure Oost BV
  Hazenweg 84
  7556 BM  Hengelo
  +31 (0)88 383 01 00

  CloseSure Zuid BV
  De Run 4312
  5503 LN  Veldhoven
  +31 (0)88 383 01 40

  CloseSure Services BV
  Hazenweg 84
  7556 BM Hengelo
  +31 (0)88 383 01 60

  (c) Copyright 2017-2022 CloseSure Nederland B.V.

  SHARE THIS!