Het testproces is net zo Agile als de testdata zelf

Dit is het vierde en tevens laatste artikel in een serie van blogs welke we hebben geschreven over de volgende stap in Test Data Management (TDM): Test Data Automation (TDA).

De uitdagingen bij het toepassen van de traditionele TDM aanpak in de hedendaagse Agile testtrajecten is beschreven in de eerste blog van deze reeks.
De initiële focus bij TDM is vaak gericht op het zo snel mogelijk kunnen overbrengen van productiedata naar test- en acceptatieomgevingen. In de tweede blog beschreven we de valkuilen hiervan, rekening houdend met complianceregelgeving, zoals de AVG.
En in onze derde blog hebben wij aandacht besteed aan de vraag waarom het gebruik van productiedata alleen als testdata niet voldoende is.

In deze vierde blog beschrijven we hoe Test Data Automation bijdraagt aan een Agile aanpak van het testproces.

De grote uitdaging in veel organisaties is om de benodigde testdata zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de belanghebbende(n). Een aantal aandachtspunten spelen hierbij een rol, zoals:

 1. Periodiek veel vraag naar grote hoeveelheden data, denk hierbij aan einde maand of jaar processen;
 2. Veel specifieke testdata benodigd; fit for use. Verschillende afdelingen en een verscheidenheid aan scenario’s resulteren in de situatie dat er een grote diversiteit aan subsets van testdata aangeleverd dient te worden;
 3. Complexiteit van de data: in samenhang met het vorige punt is het maken van subsets, waarbij de referentiële integriteit behouden blijft, bij complexe datasets een uitdaging;
 4. Veel herhaaldelijk werk van toepassing; de vorige 3 punten resulteren vaak in de situatie waarin repeterend werk van toepassing is: veelvuldig dezelfde kopieeracties en manuele interventies welke benodigd zijn om de testdataset zo te krijgen dat deze voldoet aan de gestelde eisen van de afnemer;
 5. Overvraagde IT Operations afdeling: alle bovengenoemde werkzaamheden dienen vaak door een specifieke afdelingen opgepakt te worden. Het werk hoopt zich op waardoor testdata niet tijdig genoeg aangeleverd kan worden. Zie hiervoor tevens onderstaand figuur:

Nu heb je een dataset; hoe snel kun je deze gebruiken voor testen?

Aanvullend op verouderde testdata is een silo-benadering, zoals in voorgaande afbeelding weergegeven, niet in staat om voldoende data kopieën tijdig aan te leveren aan een groot aantal parallel werkende teams, waarbij tevens testautomatisering intensief wordt toegepast.

Als resultaat zullen teams zelf testdata gaan creëren, wat tijdrovend en tevens foutgevoelig is:

Deze vertragingen brengen testers verder op achterstand in een omgeving met een hoge frequentie van releasen, waarbij het risico ontstaat dat ongeteste functionaliteit meegenomen wordt naar productie.
Diepgaand testen in snel veranderende systemen, waarbij gewerkt wordt met korte iteraties, vereisen een automatische, selfservice en on-demand benadering.
Op deze manier kan er een verandering ingezet worden van data-aanlevering naar een testgedreven data-allocatie en -voorbereiding.

Het goede nieuws is dat TDM-processen die de referentiële integriteit behouden gebaseerd zijn op regels, waardoor ze geautomatiseerd kunnen worden. Door het inbedden van deze automatisering in geautomatiseerde testuitvoering en CI- / CD-pijpleidingen, is het mogelijk om testgedreven datasets te creëren welke zijn toegespitst individuele tests.

Aanvullend geeft het implementeren van een selfservice-portal gebruikers de mogelijkheid om zelf testdata te creëren. Hiermee reduceer je de afhankelijkheid van het Ops-team om testdata beschikbaar te krijgen en kan dit team zich tevens meer richten op het creëren van nieuwe TDM-processen om testdata snel beschikbaar te krijgen in snel veranderende omgevingen.

Onderstaande voorbeeld is een simpele userinterface, gemaakt in Test Modeller, voor het zelf kunnen starten van bepaalde processen welke zijn opgeslagen in een test data catalogus.

Wil je meer weten over testdatageneratie en de laatste ontwikkelingen op het vlak van Test Data Management, meld je dan aan voor de Meetup “Test Data Automation” welke plaatsvindt op donderdag 28 november in Hotel Mitland te Utrecht. Aanmelden voor dit event kan via deze link.

SOCIAL MEDIA

NEEM CONTACT MET ONS OP

  CloseSure Noord BV
  de Vos van Steenwijklaan 75
  7902 NP Hoogeveen
  +31 (0)88 383 01 20

  CloseSure Utrecht BV
  Landjuweel 5A-5B
  3905 PE  Veenendaal
  +31 (0)88 383 01 10

  CloseSure West BV
  Europalaan 16
  2408 BG  Alphen a/d Rijn 
  +31 (0)88 383 01 50

  CloseSure Oost BV
  Hazenweg 84
  7556 BM  Hengelo
  +31 (0)88 383 01 00

  CloseSure Zuid BV
  De Run 4312
  5503 LN  Veldhoven
  +31 (0)88 383 01 40

  CloseSure Services BV
  Hazenweg 84
  7556 BM Hengelo
  +31 (0)88 383 01 60

  (c) Copyright 2017-2022 CloseSure Nederland B.V.

  SHARE THIS!