Clemens-Miedendorp-de-Bie

Van Test Engineer naar
Data Engineer

Clemens Miedendorp de Bie

powered by
CloseSure Logo Business Intelligence Testen Noord Zuid Oost West Utrecht

 

Van Test Engineer naar Data Engineer

Clemens Miedendorp de Bie

powered by
CloseSure Logo Business Intelligence Testen Noord Zuid Oost West Utrecht

Clemens-Miedendorp-de-Bie

Kun je iets meer over jou als persoon vertellen?

Mijn naam is Clemens Miedendorp de Bie, ben 44 jaar en woon in Deventer. Getrouwd, vader van drie kids en in mijn vrije tijd al 11 jaar enthousiast voetbaltrainer bij de jeugd. Na mijn studie Bestuurskunde ben ik het testvak ingerold. Zoals velen van mijn leeftijd ben ik gestart in een masterclass bij een IT-dienstverlener. Ik ben altijd erg gestimuleerd om trainingen te volgen om zo courant te blijven en als nieuwsgierig aagje heb ik hier altijd gebruik van gemaakt. Aanvullend heb ik bij de opdrachtgevers de ruimte gekregen om de theorie vervolgens in de praktijk te brengen en verdere ervaring op te doen. 

“Soort zoekt soort”

Waarom CloseSure? En hoe lang werk je er?

Ik werk nu 3,5 jaar bij CloseSure. Met een aantal collega’s werk ik nu al weer 19 jaar samen, omdat we elkaar bij de verschillende werkgevers toch altijd weer terug hebben weten te vinden. Naast een fijne werkomgeving en werksfeer heb ik altijd veel waarde gehecht aan een persoonlijke band en een sterk vertrouwen in mijn collega’s. Dat heeft ertoe geleid dat ik enkele jaren geleden ook de stap naar CloseSure heb gemaakt. Zowel zakelijk als privé liggen we op een lijn, soort zoekt soort!

Op wat voor opdracht zit je?

“Intellectuele uitdaging”

Momenteel ben ik ingezet op een opdracht in het energiedomein. Daar ben ik gestart als tester voor het blockchain project. Tijdens dit traject ben ik ver buiten de standaarden van testen getreden. Naast het testen van de applicatie (docker container) en het uitvoeren van de ketentesten heb ik de applicatieontwikkeling afgerond, de implementatie uitgevoerd en in de pilotfase het beheer van de applicatie verzorgd. Tevens heb ik de verdere ketentesten begeleidt.
Aansluitend ben ik begonnen als tester in het Data Platform/Big Data en ook daar vereiste de opdracht wat aanpassingsvermogen. De omgeving kenmerkte zich door het feit dat het onontgonnen gebied was (zowel bij de opdrachtgever, het team als in de markt). Dit gold zowel voor de technische omgeving (de technologieën en tools die worden gebruikt), als het feit dat het team nieuw samengesteld was en de processen en procedures nog vastgesteld moesten worden. Dit alles zorgde ervoor dat, naast een enkele exploratory test, er op dat moment weinig invulling gegeven kon worden aan het testen. Simpelweg omdat andere zaken meer prioriteit hadden. Vanaf dat moment heb ik hoofdzakelijk werk opgepakt onder de noemer Data Engineering, inclusief al het leerwerk dat daarbij nodig was.

Hoe bevalt je nieuwe stap?

Heel goed, het nieuwe takenpakket voelt erg natuurlijk aan en iedere dag word ik intellectueel uitgedaagd.  

“Uitdagende opdrachten en courantheid”

Waarom heb je de stap nu gezet?

Bij mijn huidige inzet maak ik deel uit van een multidisciplinair team, waarbij iedereen alle taken oppakt die in de sprint uitgevoerd moeten worden. Veel van deze activiteiten bevatten onderdelen, die bij allen onbekend zijn en vereisen onderzoek en verkenning. Dat maakt dit tot een uitgelezen kans om met ondersteuning van het team en van CloseSure deze stap te zetten.

“Ik zag allemaal gave dingen”

Welke rol speelt CloseSure in jouw ontwikkeling?

CloseSure motiveert en faciliteert de mogelijkheden om door te ontwikkelen en van toegevoegde waarde te zijn en te blijven (courantheid). Vervolgens is het aan mij om daar gebruik van te maken. Daarbij hebben ook de opdrachten die je uitvoert een sterke invloed op je groeipad. De uitdagende opdrachten en de courantheid hebben natuurlijk een sterke relatie met elkaar, het één kan niet zonder de ander! Bij mij heeft de investering zich terugbetaald in de afgelopen opdrachten. Zowel het team, de techniek als de uitdagingen waren me op het lijf geschreven.

Na hoeveel jaar testervaring heb je de switch gemaakt?

Na 18 jaar. Sinds ik bij CloseSure werk zag ik allemaal gave dingen, super interessant en toen dacht ik ‘dat wil ik ook’. Ik ben gaan praten met mijn manager en heb geïnformeerd bij de collega Data Engineers. Samen hebben we het pad uitgestippeld en ben ik gaan lopen. Nu een aantal jaren verder ben ik super enthousiast en is het een mijlpaal in mijn loopbaan, ik ben Data Engineer! Erg fijn om deze ondersteuning en het vertrouwen te ervaren.

Welke ervaring als tester is het meest bruikbaar in je huidige rol?

Eigenlijk is het niet een specifieke ervaring, maar juist de verzameling van ervaringen op verschillende gebieden die in mijn huidige rol van pas komen. Ik durf te stellen dat ik een zeer brede IT-ervaring heb opgedaan als tester en dat ik kan putten uit zowel goede als slechte praktijkvoorbeelden. Voor mijzelf geldt vooral dat het denken in data en hoe data transformeert in de keten, het meest nuttig is in mijn huidige rol. Daarnaast heeft het erg geholpen dat ik altijd een bovengemiddelde interesse heb getoond voor de technische aspecten binnen mijn opdrachten. Ik heb vaak analyse uitgevoerd in zeer complexe databases en ketens, de ins- en outs van de interfaces uitgeplozen en de code bekeken om te beoordelen waarom iets anders werkte dan verwacht. 

“Ik weet wel zeker dat ik van toegevoegde waarde ben”

Heb je tijdens de transitie van Test naar Data Engineer wel eens getwijfeld?

Eigenlijk heb ik samen met mijn manager geconcludeerd dat ik al ver gevorderd was in het proces. Los daarvan merk ik wel dat er verschillende typen Data Engineers zijn en dat juist de diversiteit en de verschillende invalshoeken een team sterk maken. Als Data Engineer zal ik zeker niet alle problemen het hoofd kunnen bieden (hier zit mijn twijfel), maar weet ik wel zeker dat ik van toegevoegde waarde voor elk team ben.

Wat trekt je aan in de rol als Data Engineer?

“Nooit uitgeleerd”

De breedte van het toepassingsgebied en het nooit uitgeleerd zijn. Ik kom uit omgevingen waarin de technieken veelal stabiel en bekend zijn, zodat je kunt focussen op functionaliteit en implementatie. Nu ben ik terecht gekomen in een (open source) omgeving waarin veel van de technieken nog sterk in ontwikkeling zijn en waar in veel gevallen de documentatie geen antwoord biedt op een specifieke vraag. Het onderzoekende en verkennende hierin trekt mij aan. Daarnaast ben ik sterk in data gedreven denken (hoe transformeert de data in bepaalde situaties), waarbij ik in een aantal gevallen een andere invalshoek ter tafel breng in het team.

Hoe leg je op een verjaardag uit wat je doet?

Als ik het over mijn werk heb, probeer ik vooral de maatschappelijk relevantie en functionele aspecten te benoemen omdat dat de meeste mensen aanspreekt. Zo kan ik met veel plezier (in Jip-en- Janneketaal) uitleggen hoe je een elektrische auto via een blockchain oplossing kan gebruiken voor het leveren van een stabiele elektriciteitsvoorziening, maar ook wat erbij komt kijken om je OV-chipkaart op je mobiel te krijgen. Maar meestal ben ik gewoon de man die met computers werkt ? en de eerste-lijns-support voor familie, vrienden en kennissen bij problemen met apparaten biedt. Dat zal iedereen wel herkennen, toch?

Welke trainingen staan er op de korte termijn op de rol?

Ik ga mij verdiepen in Microsoft ten behoeve van Data Engineering zoals o.a. de Azure DP trainingen. Daarnaast ben ik bezig met Python, de leidende taal in mijn huidige opdracht. Verder wil ik kennis en vaardigheden opdoen maar ook uitdragen op het gebied van CI/CD en containerisatie.  

“Trots op wat wij bereikt hebben”

Wat is voor jou de meest aansprekende toepassing?

Binnen Data Engineering spreekt het mij vooral aan dat we in nauwe samenwerking met de data scientists (onderdeel van het team) een productie pipeline hebben neergezet die de faalkans voorspelt voor hardware componenten in het klant specifieke netwerk. Vanuit het testvak ben ik zeer trots op wat wij bereikt hebben op het gebied van CI/CD in een cluster/container landschap. We hebben een pipeline gerealiseerd waarin we bouwen, syntax testen, unit testen, integratie testen en deployen. Hierbij ligt het zwaartepunt bij de eerdere (unit) testen, waar ik bij vorige opdrachten gewend was dat het zwaartepunt juist in latere fasen lag.

“Passie voor je werk”

Hoe wordt er door je omgeving op je switch gereageerd?

Iedereen waarmee ik werk geeft aan het een logische stap te vinden, zowel in werkuitvoering als in groeipad. Ze reageren positief en vinden het vooral leuk dat ik deze kans krijg. Ik zeg altijd: ‘Doe werk dat je leuk vindt, heb passie voor je werk, dan komen en gaan de zaken min of meer vanzelf’.

SOCIAL MEDIA

NEEM CONTACT MET ONS OP

  CloseSure Noord BV
  de Vos van Steenwijklaan 75
  7902 NP Hoogeveen
  +31 (0)88 383 01 20

  CloseSure Utrecht BV
  Landjuweel 5A-5B
  3905 PE  Veenendaal
  +31 (0)88 383 01 10

  CloseSure West BV
  Europalaan 16
  2408 BG  Alphen a/d Rijn 
  +31 (0)88 383 01 50

  CloseSure Oost BV
  Hazenweg 84
  7556 BM  Hengelo
  +31 (0)88 383 01 00

  CloseSure Zuid BV
  De Run 4312
  5503 LN  Veldhoven
  +31 (0)88 383 01 40

  CloseSure Services BV
  Hazenweg 84
  7556 BM Hengelo
  +31 (0)88 383 01 60

  (c) Copyright 2017-2022 CloseSure Nederland B.V.

  SHARE THIS!